Nieuws

 • Werken in extreme hitte

  25/07/2019
  PostNL CAOPostNL Postbezorgers

  Werk jij in deze hitte buiten of binnen bij PostNL? Wil jij weten wat wel en niet is toegestaan bij het werken onder deze weersomstandigheden? Lees dan gauw verder!

  Handreiking bijzondere weersomstandigheden

  Twee jaar nadat een OR-lid van de BVPP het initiatief nam een handreiking te ontwikkelen voor PostNL-medewerkers, over hoe te handelen bij bijzondere weersomstandigheden, zijn PostNL en de OR Productie tot concrete afspraken gekomen die gebundeld zijn in het document ‘Bijzondere weersomstandigheden: wat moet je doen? Voor iedereen die bij Operations werkt’ (versie april 2019).


  Klik hier om het document te downloaden.

  Wat moet je doen bij extreme hitte in de volgende situaties?

  Zwanger of een lichamelijke aandoening en je werkt binnen of buiten bij PostNL

  Als je zwanger bent of een lichamelijke aandoening hebt en daardoor meer dan gemiddeld last hebt van werken in de hitte dan ben je zelf verantwoordelijk om dat aan te geven bij je leidinggevende. Bespreek welke aanpassingen eventueel nodig zijn om met jouw beperkingen je werk uit te kunnen voeren.
  Bespreek dit het liefst vóór het warm wordt zodat je leidinggevende al op de hoogte is.
  Je kunt ook een afspraak maken met de bedrijfsarts via het open spreekuur: 088-0088901

  Binnendienst (werkzaam in de voorbereiding/sortering)

  Als je in de voorbereiding/sortering werkt is vooral pagina 5 en pagina 6 van de handreiking van toepassing bij het werken in de hitte. Leidinggevenden kunnen extra betaalde pauzes geven en extra mogelijkheden geven om te drinken. Je mag altijd een flesje water met dop bij je in de buurt hebben maar neem even een paar stappen terug als je bij een machine staat te werken en je wilt wat drinken.

  Post bezorgen

  Als je als postbode of postbezorger op straat werkt, dan kan de hitte echt een probleem zijn, omdat je vaak op het heetst van de dag en vol in de zon bezig bent. Kijk daarom even goed naar pagina 4, pagina 5, pagina 6, pagina 10, pagina 11 en pagina 14 van de handreiking.

  Bij code geel/oranje krijg je een melding in de mijnwerkapp. In zo’n bericht staan tips voor het werken in de hitte maar ook wat je moet doen als jij het niet meer verantwoord vindt om nog te werken. De verantwoordelijkheid legt PostNL bij jou omdat alleen jij dat kan bepalen bij hitte. Dit ook omdat omstandigheden kunnen verschillen. De ene bezorger heeft een wijk vol in de zon, de ander heeft meer schaduw. De één kan goed tegen warmte, de ander helemaal niet of heeft een lichamelijke aandoening waardoor hitte nog slechter verdragen wordt.

  Als je het dus zelf, door welke omstandigheid dan ook, niet meer verantwoord vindt dan neem je contact op met je teamleider. Ook als je nog geen code geel/oranje bericht hebt gehad.

  Het niet eens zijn met jouw leidinggevende

  Het kan zijn dat jij vindt dat het niet meer verantwoord is om te werken, maar dat jouw leidinggevende daar anders over denkt. In dat geval kun jij aanbieden om jouw verlof op te nemen om de niet-gewerkte uren te compenseren.

  Je kunt ook met jouw leidinggevende afspreken dat je de niet gewerkte uren op een andere dag inhaalt.

  Als jullie het echt niet eens worden, dan moeten jullie samen met de manager van jouw leidinggevende in gesprek gaan.

  Je kunt daarná altijd nog de BVPP bellen via 070 320 2904. Als het iets minder haast heeft, laat het ons dan weten via secretariaat@bvpp.nl

  Extra maatregelen

  Het kan zijn dat PostNL tot extra maatregelen besluit. In dat geval krijg je een nieuw bericht in de mijnwerkapp met de maatregelen. Voorbeelden daarvan staan op pagina 5.

  Als PostNL bijvoorbeeld meldt dat er niet bezorgd mag worden tussen 12 en 14 uur en jij kunt door die maatregel niet meer op tijd de post bezorgen dan heb je een probleem. Dit kan zijn omdat je andere afspraken hebt en bijvoorbeeld om 17 uur thuis moet zijn of niet in de avond kan werken. In dat geval neem je ook contact op met je leidinggevende. Werk dan niet alsnog op het heetste van de dag om jouw probleem op te lossen.

  Bied bijvoorbeeld aan om je wijk de volgende ochtend weg te lopen als dat wel binnen jouw mogelijkheden ligt. Of neem verlof op. Je leidinggevende moet samen met jou naar een oplossing zoeken.

  We wensen jou en je collega’s veel succes met de warmte de komende dagen. Heb je vragen? Stuur een mail naar secretariaat@bvpp.nl