Nieuws

 • De Nieuwe Route van de Post uitgelegd: De evaluatie van de nieuwe looptijden

  03/06/2019
  PostNL Postbezorgers

  Vanaf morgen start PostNL met de Nieuwe Route van de Post (NRP). De BVPP heeft hierover eerder berichten geplaatst. Onder aan dit artikel hebben we links geplaatst naar onze vorige uitleg over de Nieuwe Route van de Post.

  Mocht je niet akkoord zijn gegaan met je nieuwe inzetplanning en je hebt géén mail gehad over hoe je bezwaar kunt maken van je admie: bel dan  direct met je teamleider.

  Evaluatie van de nieuwe looptijden in juni
  Je zult (vooral in de Y wijken) hele andere tijden op je rooster zien staan en die moeten nog geëvalueerd worden. Omdat je als postbezorger vooraf niet kunt weten hoe de postvolumes precies gaan vallen per dag gebeurt dat in juli. De komende weken ga je met de nieuwe tijden werken en plus je bij waar nodig. In juli kun je middels een uitvraag in de Mijnwerkapp iets zeggen over alle wijken die je op een bepaalde dag van de week hebt gelopen. Ook al liep je een bepaalde wijk maar op één dinsdag: jij mag iets zeggen over de nieuwe tijd van die wijk op dinsdag. Over de evaluatie van juli en wat te doen als je niet akkoord gaat volgt eind juni opnieuw een bericht van de BVPP.

  Wat zit er in de basistijd?
  De basistijd op het rooster is de tijd die je vanaf het moment dat je je eerste posttas aanraakt tot en met het bezorgen van het laatste poststuk nodig hebt. Dit moet een gemiddelde tijd zijn die je soms wel haalt en soms niet. Bij extra veel post, terugfietsen naar depot, veel grote pakjes en/of een bezoek aan de retailer moet je dan bijplussen.

  Tips voor de evaluatie in juni
  Ga op een normaal tempo door de wijk, houd je aan de regels en afspraken. Ga met maximaal twee posttassen fietsen naar je wijk en rijd terug naar het depot als er meer tassen zijn. Zet je fiets elke keer op slot, loop niet te grote rondjes met te veel bundels post en bel bij maximaal twee buren aan als een pakje niet door de brievenbus kan. Maak meldingen van de kwaliteit door middel van foto’s, sticker alle foute poststukken af en plus bij onder kwaliteit/retailer/calamiteiten/basistijd niet goed. Daarna stop je pas de klok. De optie ‘meer post’ is niet logisch bij een Y-wijk: hoe weet je wat meer post is?  Kies voor basistijd niet goed als je geen enkele andere reden kan verzinnen waarom jij langer over de wijk hebt gedaan.

  Tip: houd dagelijks bij welke wijk je hebt gelopen, hoeveel tijd daarvoor staat, hoelang je er over deed en eventuele bijzonderheden (veel pakjes, retailer, slechte kwaliteit etc). Dat kan je helpen in juli bij een eventueel gesprek met je teamleider als je niet akkoord gaat met je basistijd. Houdt rekening met eventuele andere afspraken na het werk: je nieuwe tijden staan wellicht te krap, ga je niet extra haasten om je wijk af te krijgen.

  Tips voor op het werkoverleg
  In juni vinden ook de werkoverleggen plaats bij postbezorgers. De BVPP krijgt veel signalen dat er collega’s niet durven te plussen of niet durven aan te geven dat de tijd niet goed staat. Vervolgens staat zo’n wijk  heel lang veel te krap.

  Vraag bij het werkoverleg hoe de evaluatie gaat, vraag wat er in de basistijd hoort te zitten en wat er bijgeplust moet worden (terug naar depot voor extra post, naar de retailer) zodat duidelijk is dat het helemaal niet de bedoeling is dat je de hele wijk binnen de basistijd moet halen.

  Op deze manier raken collega’s misschien overtuigd van het belang van de evaluatie en het plussen en dat men niet moet gaan middelen tussen twee wijken. Het is de verantwoordelijkheid van elke collega om ervoor te zorgen dat er straks een reële basistijd komt te staan voor elke wijk zodat je niet verrast wordt als je eens een andere wijk loopt.

  Nog steeds vult maar ongeveer 60% van de postbezorgers een evaluatie in en als je niets invult ga je automatisch akkoord, kortom vult het dus altijd in..

  Ik ga binnenkort op vakantie, wat nu?
  Als je op vakantie bent in juni kun je nog in juli de wijken gaan lopen. Alle gelopen wijken tot het moment dat je de uitvraag in de Mijnwerkapp opent staan ter evaluatie zichtbaar en daar mag jij dus iets over zeggen.  Ga je in juli op vakantie: als je éénmaal de Mijnwerkapp-uitvraag opent tussen 1 en 28 juli kun je meedoen met de evaluatie. Lukt dat niet: neem vooraf contact op met je teamleider.

  Verlof na wijziging contractdagen en uren:
  Let op: als je al eerder verlof hebt aangevraagd voor de komende maanden kan het zijn dat die uren en/of dagen niet meer overeenkomen met je nieuwe werkpatroon na de start van NRP. Dit kun je aan laten passen via je admie. Je moet je verlof kunnen krijgen maar let op dat er niet te veel uren afgaan, vooral op losse dagen.

  Vragen?
  Heb je nog vragen over NRP? Mail de BVPP via nrp@bvpp.nl.

  Lees ook